Media

Terkini
24/11/21
Selangor
Negara
Bantuan

Kosmo: RM1.756 bilion naik taraf infrastruktur Selangor

SEPANG – Kerajaan memperuntukkan RM1.756 bilion untuk negeri Selangor di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, peruntukan untuk tahun 2022 itu adalah bagi membiayai projek sambungan dan projek baharu aset-aset kerajaan.

Beliau berkata, sebanyak RM1.684 bilion daripada peruntukan itu melibatkan projek sambungan manakala baki RM72 juta adalah untuk projek baharu.

“Peruntukan untuk projek sambungan termasuk untuk menaik taraf jalan raya, pembinaan jalan baharu di Serendah, pembinaan pusat kardiologi Hospital Serdang dan pembinaan Hospital Tanjung Karang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri sesi jelajah Pasca RMK-12, Unit Perancangan Ekonomi Jabatan Perdana Menteri (JPM) bersama Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari di sini hari ini.

Mustapa berkata, kerajaan mengambil maklum tentang isu infrastruktur yang dibangkitkan oleh Menteri Besar dan menegaskan, bagi menjadi negara berpendapatan tinggi, kerajaan berusaha menyediakan infrastruktur terbaik kepada rakyat termasuk kemudahan air, jalan raya, sekolah dan hospital. – K! ONLINE

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.