Media

Peristiwa
24/1/22
Banjir
Selangor
Bantuan

Selangor Kini: Selangor belanja RM4 juta bantu 40,000 pelajar terkesan banjir

GOMBAK, 23 JAN: Kerajaan Negeri akan memperuntukkan RM4 juta untuk bantuan persekolahan kepada pelajar terjejas banjir baru-baru ini.

Dato’ Menteri Besar berkata inisiatif itu dijalankan selepas program Bantuan Selangor Bangkit (BSB) selesai melibatkan semua mangsa.

“Kita anggar bantuan ini berjumlah RM4 juta melibatkan 40,000 anak-anak terkesan akibat banjir,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Sumbangan Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI di Surau Malabar Hidayatul Islam, Selayang di sini.

Pada program itu, Amirudin menyampaikan sumbangan RM50,000 kepada Sekolah Taman Permata yang mengalami kebakaran dan RM20,000 untuk Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Yatim Ummi Selangor serta bantuan bakul makanan.

Katanya, MBI sebelum ini memperuntukkan RM1.7 juta menerusi program Kembali Ke Sekolah bagi membantu pelajar dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah.

“Bantuan ini diberikan kepada 300 pelajar di DUN (Dewan Undangan Negeri) terpilih dan telah pun selesai lebih seminggu lalu,” katanya.

Selepas itu, beliau meluangkan masa lebih sejam di Surau Al-Karimiah, Kampung Laksamana untuk menunaikan solat Asar dan beramah mesra bersama jemaah.

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.