Inisiatif

COVID-19
15/6/21
Isu
Selangor
Bantuan
Pakej Kita Selangor 2.0

Selangor Kini: Subsidi kad SIM data internet selama 12 bulan

SHAH ALAM, 9 JUN: Seramai 70,000 golongan sasar akan menikmati kemudahan data internet tanpa had dengan kadar bulanan RM15 selama 12 bulan.

Dato’ Menteri Besar berkata program Data Internet Selangor menyasar penjaja kecil, pelajar, ibu tunggal, pemandu teksi, warga emas dan pekerja ekonomi sampingan.

“Program dengan peruntukan RM17.5 juta menawarkan produk kad sim data internet tanpa had dengan kadar istimewa RM35 sebulan yang akan diberi subsidi RM20 sebulan oleh Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI untuk tempoh 12 bulan.

“Penerima hanya membayar RM15 dan selebihnya RM20 akan dibayar oleh MBI,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari ketika membentangkan Pakej Kita Selangor 2.0 hari ini.

Beliau turut mengumumkan Skim Internet Selangor Kategori M40 (SISM40) membabitkan kerjasama MBI dan Telekom Malaysia (TM) yang boleh didaftar mulai 1 Julai.

Jelasnya, setiap isi rumah berpeluang menikmati subsidi antara RM10 hingga RM30 sebulan bagi tempoh setahun dengan melanggan satu daripada lapan pakej diperkenalkan.

“Kerajaan Negeri akan bekerjasama dengan semua 56 pejabat Dewan Undangan Negeri dalam usaha memastikan seramai mungkin mereka yang layak untuk mendapat manfaat SISM40,” kata Amirudin.

Terdahulu, beliau membentangkan Pakej Kita Selangor 2.0 bernilai RM551.56 juta bagi membantu golongan yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bertemakan Bersama Menuju Kejayaan, pelan itu bakal memanfaatkan sekurang-kurangnya 1.6 juta penduduk termasuk golongan berpendapatan rendah (B40), pelajar, usahawan kecil, petani dan penggiat pelancongan.

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.