Media

Peristiwa
24/5/22
Selangor

Sinar Harian: KDEBWM sasar bina lima pusat kitar semula tahun ini

SHAH ALAM - KDEB Waste Management (KDEBWM) menyasarkan untuk membina lima pusat kitar semula bahan (MRF) di lima lokasi di Selangor pada tahun ini.


Pengarah Urusannya, Ramli Mohd Tahir berkata, sebanyak tiga lokasi dikenal pasti untuk pembinaan MRF berkenaan di daerah Sepang, Kajang dan Hulu Selangor dan dijangka siap sebelum Disember tahun ini.

Manakala dua lagi lokasi pembinaan pusat berkenaan sedang melalui proses timbang tara dan dijangka siap dibina pada hujung tahun ini.


"Saya harap sebelum Disember depan, kita akan buka lima MRF, lagi dua pusat pula pada hujung tahun ini.

"Ditambah pula dengan dua MRF sedia ada, menjadikan jumlahnya sebanyak tujuh pusat. Kita sasarkan sebanyak 12 pusat MRF dibuka dalam tempoh setahun setengah ini," katanya ketika sidang media Rumah Terbuka KDEBWM di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), di sini pada Isnin.

Dalam pada itu, Ramli turut mengulas tentang perancangan masa depan syarikat berkenaan ke arah menjaga kelestarian alam sekitar.

Ramli memaklumkan, pihaknya baru mendapat kelulusan daripada kerajaan Selangor untuk membina sebuah pusat pelupusan sampah yang menggunakan teknologi Waste to Energy (WTE) di Rawang.

Ramli mencadangkan untuk membina pusat tersebut yang dijangka mampu memproses sekitar 2,200 tan sampah bagi menghasilkan tenaga elektrik sebanyak 36 hingga 40 megawatt (MW).

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.